Haber

Menemen’de Erken Ispanak Hasadına Başlandı

İzmir’in Menemen ilçesinde binlerce dönüm tarlaya ekilen erkenci ıspanağın hasadı başladı. Tarladan çıkan ıspanağın fiyatının 4-5 lira olduğu, şu anda marketlerde 15-20 liradan satıldığı öğrenildi.

Menemen’de kış mevsiminin vazgeçilmez sebzelerinden biri olan ıspanağın erken hasadı için hummalı bir çalışma sürüyor. İlçede binlerce dönüm tarım arazisinde işlenen ve üreticilerin merakla beklediği hasat için tarım işçileri sabahın ilk ışıklarıyla tarlalara gidiyor. Her gün kamyonlar dolusu ıspanak elle toplanırken, ıspanaklar önce havuzlarda yıkanıyor, ardından kamyonlara yüklenerek sevk ediliyor. Türkiye’nin ıspanak deposu olarak nitelendirilen Menemen tarlalarından elde edilen ıspanak, İstanbul ve İzmir’in ıspanak ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. İklim ve toprak yapısı ıspanak üretimine uygun olan Menemen’de hasat kış sezonu boyunca devam edecek.

“Ürün süpermarketlerde 4-5 lira, marketlerde ise 15-20 lira. Bunun önlenmesi gerekiyor.”

Üretici Süleyman Aydın, “Ürünlerimizin hasadına başladık. Hasat başlar başlamaz fiyatlarda sıkıntı yaşandı. Tarlada ürün 4-5 lira verim veriyor. Şu anda hasat ettiğimiz ürün diğer ürünler gibi değil. biraz detaylı ve personel gerektiren bir mahsul.Diğer mahsulleri direkt kasaya koyup gönderin.Ama bu kadar değil.Bunun kazısı farklı,temizliği farklı,bu personel ve yıkama gerektiriyor.Diğerlerinde Mahsulde araba ile işi bitiriyorsunuz ama bu mahsülde traktörünüz, personeliniz, arabanız farklı. Mal yüklediğiniz araba bile farklı. İyi şartlarda 4-5 liraya satılıyor ama marketlerde 15-20 liraya satılıyor. Bunu engellemeleri lazım” dedi.

“Kuraklık işleri zorlaştırıyor”

Kuraklığın işlerini daha da zorlaştırdığını belirten Aydın, “Bir de kuraklık sorunu var. Bu da işimizi daha da zorlaştırıyor. Daha önce işimizi ekiyorduk, kazıyorduk, ertesi gün tekrar dikebiliyorduk ya da 3-5 gün sonra artık ekemiyoruz. yakın gelecekte yağmur yağması beklenmiyor, mahsullerimiz suya ihtiyaç duyuyor ama bazen sulayamıyoruz, sulayamadığımız zaman bozulmaya başlıyor, erken ekimlerde, Yaklaşık bir ton ürün verimine ulaşıyorduk.Tabi havalar soğuk olduğunda olgunluk daha fazla oluyor.Yine sezon ortasında 1,5 tonun üzerinde verime ulaşıyoruz ama başlangıçta bu kadar. “Yüksek standartlara ulaşamıyoruz” dedi.

“Soğuk hava satışları artırıyor”

Ürünlerinin sıcakta hemen büyüdüğünü belirten Süleyman Aydın, “Ürünlerimizi buradan toplayıp İzmir ve İstanbul’a gönderiyoruz. Onun dışında Bursa, Balıkesir gibi çeşitli illerden gelen pazarlamacı arkadaşlarımız da var. Ürünlerimiz Sıcakta çabuk büyüyorlar. Büyüyünce bu pazarlarda tercih edilmiyorlar.” diye konuştu. “Tarlayı sürmek zorundayız. Soğuk havalarda satışlarımız daha uygun olur. Bu yüzden kışın sert geçmesini istiyoruz. Bu hava ıspanak havası değil. Ispanak havası için havaların biraz daha sert olması gerekiyor” dedi.

“Erken gelip öğleden sonra 1-2 gibi eve dönüyoruz.”

Ispanak hasadı için sabahın ilk ışıklarıyla tarlaya geldiklerini söyleyen tarım işçisi Serdar Demirkıran, “Sabah erkenden gelip öğleden sonra 1-2 gibi evimize dönüyoruz. Çalışıyoruz, kamyona yüklüyoruz ve dağıtıyoruz. Yağmurda, çamurda çalışıyoruz.”

Leyla Yağcı isimli tarım işçisi ise yevmiyelerinin çok ucuz olduğunu ve çok düşük fiyatlara çalıştıklarını ifade etti. Çalışanlar, herkesin ailesine ve çocuklarına ıspanak yedirmesi gerektiğini ve bunun sağlıklı bir sebze olduğunu söyledi. – İZMİR

habernurdagi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu